HC Andersen Marathon
26-03-2018

DEN ALLERSIDSTE DANS

- af løbsreportage fra 5. etape

 

Den femte og afsluttende runde af Stiftens Etape LØB i sæsonen 2017-2018 blev afviklet i pænt løbevejr på en meget fin rute. Løbet var samtidig afslutningen på en 10-årig tradition.

af Henrik Lund Jensen

 

På vej til den gamle østfynske færgeby og op til starten klokken 11 fra atletikstadion er der diset, ja nærmest tåget. Men det hele letter behændigt få minutter før starten på den traditionsrige etape, der gennem løbsserien har markeret afslutningen på de fem løb over vinteren. Vi skal ud på den helt regulære 10 km-distance, der har start og mål på stadion. Strækningen er blandt de bedste og hurtigste i landet. Officielt er der nu sommertid. Men de positive varmegrader har ladet vente på sig i år. Inden den kommende påskekulde når vi imidlertid at få et par "lune dage". Heldigvis for løberfolket på denne sidste søndag i marts.

 

En snert af forår
Vi er blevet lovet Carl Nielsens "Tågen letter" ved start, men hvis jeg ikke tager helt fejl, bliver vi i stedet beriget med Antonio Vivaldis "Forår" fra "De fire årstider" på vejen ud fra stadion. Flotte toner, der med høj volumen lyder over området. Så er vi på vej. Vejret er stort set perfekt til løb. 5-6 grader og vindstille. Det lugter lidt af forår.

 

Den fine strækning i Nyborg har tidligere været benyttet ved de danske landevejsmesterskaber. Det er en hurtig og meget regulær 10 km med ganske få sving. Da der samtidig er få og overkommelige stigninger, kan der løbes et godt "ræs" på ruten. Nedløbene kommer på bekvemme tidspunkter, og underlaget er fint hele vejen. Alt i alt betyder det, at kilometertiderne kan holdes undervejs, da der ikke er de store overraskelser. De mange dygtige vejvisere og hjemmeværnspolitiet sørger for sikre passager og en fornuftig afvikling af løbet. Da biltrafikken samtidig er minimal på ruten, giver det en god følelse at "tygge kilometer" i Nyborg og omegn. Og, sådan går det derudad. Gennem skoven forbi kilometermærkerne 3 og 4. En stigning frem mod 5 km-mærket. Og, derefter ad fine veje tilbage mod kysten og målet. 

 

Målet er nær
De afsluttende kilometer begynder at sætte sig i benene. Ømheden tager lidt til, og der kommer lidt smerter i venstre baglår. Her kommer de lette variationer på ruten til gavn. Der kan skiftes fra side til side på vejen, så belastningen varieres. Det går alt sammen. Og, så er vi inde på de sidste to kilometer. Langs Storebælt kan der holdes et fint tempo, og få øjeblikke efter kan Torben Joensens opmuntrende kommentarer hjælpe én på vej. På banen skal der spurtes godt 300 meter. Det lykkes af komme over målmåtterne i hel tilstand. Der udveksles sluttider, placeringer og massevis af positive bemærkninger med de andre løbere i målområdet.

 

Så er det slut
I sportshallen er løbsspeaker Joensen klar til at hylde de hurtigste løbere i alle klasser. Der overrækkes præmier, og der klappes behørigt. Løbsdirektør Torben Simonsen har fødselsdag på denne palmesøndag. Og det er med en god portion nostalgi, at de afsluttende bemærkninger lyder fra idémageren til etapeløbet. 10 sæsoner og i alt 50 løb er det blevet til. Løb i 6 kommuner og i de 8 byer Odense, Nyborg, Kerteminde, Brylle, Bogense, Faaborg, Assens og Aarup. Men nu er dette kapitel den fynske løbshistorie forbi. Der kommer dog nye tiltag for løberfolket, lover Torben Simonsen, der bliver hyldet med klapsalver. 

 

Se alle resultater på www.sportstiming.dk

Dynamicweb